Loading...

Παρακαλώ περιμένετε...

Ανανέωση σε...
Πολιτιστικός Σύλλογος
Ο Αστύρακας
Πρόεδρος
Μανιούδης Ματθαίος
Αντιπρόεδρος
Κυριακάκης Γεώργιος
Γραμματέας
Κουκιαδάκης Εμμανουήλ
Ειδ. Γραμματέας
Στρατήγης Εμμανουήλ
Ταμίας
Βρέντζος Εμμανουήλ
Μέλη
Μανιούδης Εμμανουήλ, Μανιαδής Αντώνιος

Σύλλογος

     Η ανησυχία μας και η αγάπη μας για πολιτιστικές δραστηριότητες στον τόπο, μας οδήγησε στη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο Αστύρακας». Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 2010 με αφορμή έναν στόχο, να σμίγουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο παράγεται πολιτισμός. ΣΥΛΛΟΓΟΣ σημαίνει ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, οι απανταχού Αστυρακιανοί, οι έχοντες σχέσεις με αυτούς αλλά και οι φίλοι των Αστυρακιανών.

      Βασικός στόχος αποτελεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε δύναμη ανάπτυξης για το χωριό. Τα πλούσια φυσικά τοπία της περιοχής, το σπήλαιο, που φέρει το όνομα Σαλές ή Αγρανίτας, ο Μαρμαρόσπηλιος ή Χαϊνόσπηλιος είναι σπάνιας ομορφιάς και παράλληλα τόποι ιστορικής αναφοράς. Νιώθουμε την ανάγκη να τους προβάλλουμε και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την παράδοση αλλά και να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της περιοχής. Να βάλουμε και εμείς τις πινελιές μας στον οικισμό που λέγεται Αστυράκι, να συμβάλουμε αναπτυξιακά ώστε να συνεχίσει την ύπαρξή του.

     Μέχρι τώρα συμμετείχαμε στην γιορτή Κων/νου & Ελένης, με παραδοσιακό γλέντι. Βάψαμε, καθαρίσαμε και εξοπλίσαμε το σχολείο. Κλείσαμε και δενδροφυτεύσαμε την χωματερή στα Σφακάκια. Πραγματοποιήσαμε δενδροφύτευση κατά μήκος της κεντρικής οδού στην είσοδο από το Ηράκλειο με την συμμετοχή πολλών συγχωριανών. Ανακατασκευάσαμε σε συνεργασία με την εκκλησία του χωριού, την οποία και ευχαριστούμε, το παλιό εικονοστάσι το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού. Καταθέσαμε δύο μελέτες για την ανάπλαση της πλατείας στην Νομαρχία Ηρακλείου και για την επιδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πρόγραμμα LEADER. Κατασκευάσαμε τρεις πέτρινες βρύσες, μία στην πλατεία του χωριού, μία σε ένα πανέμορφο τοπίο, στο δάσος των δρυάδων και μία στην είσοδο του χωριού. Έχουμε καθιερώσει το τελευταίο Σαββάτο του Ιουλίου κάθε έτους να διοργανώνουμε χοροσπερίδα στο χωριό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

     Ακόμη, φιλοδοξούμε, αξιοποιώντας κάθε πρωτοπόρα μορφή επικοινωνίας, να ανοίξουμε μέσα από τούτη την ιστοσελίδα ένα παράθυρο διαλόγου και επικοινωνίας με κάθε σύλλογο, φορέα και «ανήσυχο» άνθρωπο που συμμερίζεται την αγωνία και τη διάθεσή μας να προωθήσουμε και να συμβάλλουμε στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας και της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας.

      Δεν πιστεύουμε στα θαύματα. Θέση μας, είναι ότι όλα μπορούν να γίνουν βήμα-βήμα, αρκεί να προσφέρουν όλοι στη συλλογική προσπάθεια, όπως και όσο μπορεί ο καθένας. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας.

     Ευχαριστούμε όλους όσους μας έχουν στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο.